måndag 28 februari 2011

Enligt naturskyddsföreningen:

På vilket sätt hör varmkorv och regnskog ihop? Vad har din kycklinggryta att göra med att småfåglar i Brasilien försvinner? Odlingen av sojabönor påverkar världen mer än du kanske tror.

De flesta har haft sojasås till maten, men det är inte lika många som känner till sojabönan. Soja är en liten grön böna med nötig smak, full av protein. Även om den är god och nyttig för människan så gör vi djurfoder av nästan all soja. Den mesta sojan vi importerar till Sverige odlas i Sydamerika. Sojaodlingarna där innebär enorma och allvarliga miljöproblem. Amazonas regnskog skövlas för att ge plats åt odlingarna. Extremt giftiga bekämpningsmedel används. Både människor och djur dör av gifterna varje år. Långt många fler skadas. Vad har vi i den rika delen av världen med saken att göra? Jo, den mesta soja som odlas i Sydamerika exporteras till oss. Idag används väldigt stora mängder soja för att producera kött.

Vi behöver alltså äta mindre kött för att minska belastningen på miljön och människors hälsa. Om vi dessutom väljer kött, mejeriprodukter och ägg som är ekologiska får vi produkter från djur som inte ätit konventionell soja.

Du som gillar sojamjölk, tofu och fuskkött behöver däremot inte ha dåligt samvete. Dels därför att en väldigt liten del av all soja, mindre än 10 procent, äts av människor. Dels därför att det är mycket mer miljösmart att människor äter råvaran än att boskap gör det. Det stora problemet är alltså inte att människor äter soja, utan att vi ger det till djur som vi sedan äter.
Om du trots allt inte vill få i dig en enda liten sojaböna som kan ha skadat människor eller miljö ska du hålla utkik efter ekologiska sojaprodukter.

Det här kan du göra:

- Äta mer grönt.

- Välja ekologiska mejeriprodukter och ägg.

- Välja ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött från nöt och lamm.

Äta soja med gott samvete. Ekologisk soja är det allra bästa valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar